RABObank en rigide cryptobeleid.
RABObank ten strijde inzake crypto -
Rabobank , die bank die betrokken was bij de LIBOR-fraude en bij de EURIBOR-fraude,doet nu of zij de moraalridderrol moeten vervullen aangaande het zogenaamde witwassen via de crypto.
Nu weet ik uit interne informatie dat AMDAX nog niet een klein muntje aannneemt ,indien jij niet voor de volle 100% kan aantonen waar deze vandaan komt.
Er wordt zelfs van je verwacht dat indien iets niet te herleiden is dat je eerst de coins verkoopt en met het geld weer gecontroleerd aankoopt.
Dit alles om 100% gecentraliseerd te zijn,decentralisatie is geen toverwoord voor AMDAX.Het tegenovergestelde juist , open transparantie en dat kun je niet van alle banken zeggen.
Lees de open brief van Lucas wensing (AMDAX) -
aan Rabobank :
Wij (AMDAX) hebben nog niet persoonlijk met elkaar kennisgemaakt, maar veel van onze klanten kennen u wel. Zij bankieren namelijk bij de Rabobank, en een aanzienlijk deel van hen heeft een zakelijke rekening bij u lopen. Mooi, zou je zeggen, iedere klant is er een om te koesteren. Toch niet, zegt u, want sinds kort staat zwart op wit dat zakelijke klanten geen virtuele valuta via hun Rabobankrekening mogen kopen of verkopen.
Dat besluit hing weliswaar al in de lucht, maar het blijft bevreemdend. Waar u enerzijds beweert innovatie toe te juichen, keert u zich anderzijds af van de financiële vernieuwing die het cryptodomein teweeg kan brengen. De reden? Te veel risico’s en te weinig zicht op de transacties. Uw oplossing: een verbod. Dat klinkt als een oorverdovend kanon waarmee een mug geveld moet worden. Mogen wij een alternatief voorstellen? Kom eens kijken bij één van de 25 Nederlandse cryptobedrijven die aantoonbaar voldoen aan het WWFT-toezicht van DNB. Dan kunt u met eigen ogen zien hoe risico’s worden ondervangen en krijgt u meteen een reëlere kijk op dit domein.
Ergens steekt het ons dat juist de Rabobank met deze aankondiging komt. Als coöperatieve bank bent u ooit voortgekomen uit een diepgewortelde onvrede met het traditionele financiële bestel. Het kon beter en het moest anders, en vanuit die overtuiging kreeg u bestaansrecht. De overeenkomsten met het cryptodomein liggen opzichtig voor het oprapen, dus juist van uw bank hadden we meer nieuwsgierigheid verwacht, ook al voelt u zich misschien gevangen in de tang van toezicht en risico’s.
Want ja, er komen malversaties en misstanden voor in dit nieuwe domein, die krachtig aan de kaak gesteld moeten worden. En inderdaad: er zijn exchanges die wet- en regelgeving aan hun laars lappen en daarmee de deur openzetten voor witwaspraktijken of andere criminele activiteiten. Dat u als poortwachter die deur wil sluiten om uw klanten hiertegen te beschermen, is begrijpelijk en zelfs nodig. Maar om meteen de hele sector te diskwalificeren met dit verbod, lijkt meer op een doorgeschoten angstreactie dan op doordacht beleid.
Verboden, ingegeven door onwetendheid of onzekerheid: dat zijn doorgaans niet de beweegredenen waar ondernemers lekker op aanslaan. Die worden liever niet aan het handje meegenomen, omdat ze zelf heel goed weten waar ze heen willen. Zakelijke klanten nemen risico’s; daar zijn sommigen zelfs groot mee geworden, omdat ze wonderwel in staat bleken om hun eigen gecalculeerde afweging te maken. Dat zij hierin gedwarsboomd worden, zal in menig verkeerd keelgat schieten.
Een gevoel van onvrede dus: dat kan beter en het moet anders. Dankzij DNB heeft u een mooi instrument in handen om de rotte appels van het rijpe fruit te scheiden; de obscure partijen van de professionele cryptobedrijven. Die laatste categorie investeert continu in compliance en heeft de zaken aantoonbaar op orde, geheel volgens de strenge WWFT-regels. Als u dan al iets wilt verbieden, werp dan barricades op tegen de ongereguleerde exchanges, maar laat de geregistreerde partijen gewoon hun werk doen.
Dus beste Rabobank, wilt u met eigen ogen zien welke serieuze partijen in het cryptodomein actief zijn, en waarom ook uw klanten zeer bewust voor ons kiezen? U bent van harte welkom op Beursplein 5!
AMDAX artikel : https://amdax.com/nl/blog/uitnodiging-aan-de-rabobank/
Dit na aanleiding van aankondiging op de Rabosite :
Het is niet toegestaan om via een Rabobankrekening zakelijk virtuele valuta, zoals bitcoin, te kopen of verkopen. Dat heeft te maken met de risico’s van deze cryptovaluta en met het feit dat we onvoldoende zicht hebben op deze transacties. We leggen uit hoe dat zit.
Bescherming tegen misstanden
Rabobank juicht innovatie toe en volgt de ontwikkelingen op het gebied van virtuele valuta dan ook nauwgezet. Als poortwachter van het financiële stelsel willen we voorkomen dat je onverhoopt betrokken raakt bij witwassen en andere criminele activiteiten. We investeren daarom veel tijd en geld om transacties te onderzoeken en crimineel gedrag op te sporen.
De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht ons ook om na te gaan welke werkzaamheden je verricht en waar geld op je zakelijke rekening vandaan komt. En we moeten verdachte transacties melden aan de overheid.
Onvoldoende zicht op virtuele valuta
Er kleven voor bedrijven, meer nog dan voor particulieren grote risico’s aan de handel in virtuele valuta. En we hebben onvoldoende zicht op transacties in deze valuta. We hebben besloten zakelijke koop en verkoop van virtuele valuta via Rabobankrekeningen niet toe te staan. Dit geldt voor al onze zakelijke klanten, dus ook voor personenvennootschappen en (financiële) holdings. Dat doen we omdat we onze rol van poortwachter goed willen vervullen en anders niet kunnen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
Mogelijk herzien we ons beleid als er wijzigingen zijn in de risico’s en het toezicht.
Risico’s
Witwassen en cybercrime
Cryptovaluta zijn populair bij criminelen voor het witwassen van de opbrengst van misdrijven, zoals belastingontduiking, fraude, illegale wapenhandel en handel in mensen en drugs.
Ook eisen criminelen vaak cryptovaluta als losgeld bij gijzelsoftware (ransomware). Bovendien is het mogelijk dat ze door een hack bij je virtuele valuta kunnen en je zo je geld kwijtraakt.
‘Pump and Dump’
In veel virtuele valuta wordt relatief weinig gehandeld. Dat maakt ze kwetsbaar voor koersmanipulatie. Daarbij drijven fraudeurs de prijs kunstmatig op (pump). Zelf hebben ze dan allang tegen een veel lagere koers ingekocht, zodat ze met veel winst verkopen voordat de koers weer instort (dump). Wie later is ingestapt, blijft dan achter met een verlies.
Ook de aanbieders van handelsplatforms (brokers) gebruiken een stijgende koers soms als lokmiddel voor nieuwe klanten.
Hefboomproducten
Hefboomproducten zijn risicovolle producten. Je kunt ermee inspelen op een koersstijging of –daling. Als je ze gebruikt bij cryptovaluta is het risico nog hoger dan een directe investering in de virtuele valuta.
Liquiditeit en krediet
Investeren in virtuele valuta brengt voor bedrijven (grote) risico’s mee voor liquiditeit en krediet. Dat komt door de grote koersschommelingen.
Inzicht en toezicht
Als je als bedrijf virtuele valuta aanhoudt op de balans, is het niet duidelijk hoe de waardering daarvan tot stand is gekomen. Ook is het nog niet duidelijk wat de status is van cryptovaluta in (internationale) wetgeving en hoe toezicht is geregeld. Zo houdt De Nederlandsche Bank (DNB) op dit moment nog geen ‘prudentieel toezicht’ op dienstverleners op het gebied van virtuele valuta. Dat toezicht is erop gericht om financiële ondernemingen solide te houden en de financiële sector stabiel te houden.
Omzeilen sancties
Transacties van of naar sommige landen zijn verboden vanwege sancties die door de overheid worden opgelegd. Cryptovaluta worden soms gebruikt om die sancties te omzeilen.
rabobank : https://www.rabobank.nl/bedrijven/service/betalen-en-ontvangen/virtuele-valuta
Laatste posts
- 02-10-2024
- Ripple krijgt principiƫle licentie van toezichthouders in Dubai (VAE)
- 23-06-2024
- JASMY - de Japanse Bitcoin
- 13-12-2023
- Daling dient als springplank voor Crypto / BTC opmars.
- 03-05-2022
- Koersduik voor crypto door Chinese beurs..........................???
- 01-05-2022
- Bretton Woods fase 3